Kémény típusok

Felhasznált tüzelőanyag szerint lehet: szilárd, folyékony, vagy gáz üzemű a kémény.

Kéményre köthető készülékek számától, rákötések módjától, a készülékek teljesítményétől függően lehet: egyedi, gyűjtő, központi, vagy ipari a kémény.

A tüzelőberendezés típusától függően lehet: gravitációs, túlnyomásos és/vagy kondenzációs a kémény.

A tüzelőberendezés légellátásától függően lehet: egy járatú (csak a füstgáz elvezetésére szolgáló) és kétjáratú (levegő bevezetésére is szolgáló) a kémény.

Kivitelezés módjától függően lehet: falazott, előre gyártott elemekből épített (rendszer jellegű), készre gyártott (szerelt) a kémény.

A kémények legfontosabb jellemzői: hőállóság, nyomásállóság, víztömörség, korrózióállóság.

Fontos, hogy adott tüzelőberendezéshez megfelelő kéményt építsünk, vagy meglévő kémény adottsághoz megfelelő tüzelőberendezést vásároljunk. Mindkét esetben kérje ki a szakember véleményét!

Legtöbb épületben van használaton kívüli, úgynevezett tartalék kémény. Ezek szerepe akkor válik fontossá, ha valamilyen üzemzavar folytán probléma adódik az épület energia ellátásával (gáz, elektromos áram ellátás). Ekkor a fűtés egyetlen módja, egy szilárd tüzelésű kályha beállítása a tartalék kéménnyel ellátott helységbe. A tartalék kémények rendszeres ellenőrzése azért fontos, mert váratlan események alkalmával nincs idő az előzetes ellenőrzésre, tisztításra.